B12 Vitamini Bulunan Besinler Nelerdir? Hangi Meyve ve Yiyeceklerde Bulunur?
B12 vitamini suda çözülebilen ve vücudun hücre gelişimini destekleyen önemli vitaminler arasında
yer almaktadır. B grubu vitaminler arasında en etkili vitamin olan B 12 özellikle beyin fonksiyonlarının
gelişimi için çok önemlidir. Vücutta alyuvarlar üretimi için gerekli olan B 12 vitamini eksikliği birçok
sağlık sorununa sebep olmaktadır. Hayvansal gıdalardan vücuda alınan bu vitamini beslenme
programınıza kesinlikle eklemeniz gerekmektedir. B12 vitamini vücutta üretilemediği için dışardan
alınması gerekmektedir.
Sağlıklı bir bireyde B12 vitamini 200 pg/ml ile 800 pg/ml arasında olması gerekmektedir. 200 pg/ml
altında olması B12 düşüklüğü olarak kabul edilmektedir. Vücuda günlük olarak 2-3 mcg B12 vitamini
alınması gerekmektedir.
B12 Vitamini Nedir?
B12 vitamini B grubu vitaminler arasında bulunmaktadır. Suda çözülebilen B12 vitamini vücutta az
miktarda depolanabilmektedir. Dışardan alınan besinler yardımı ile vücuda alınan B12 vitamini
özellikle et ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunmaktadır. Sağlıklı bir bireyde günlük olarak 4 mg B12
depolanması gerekmektedir. Bunun 2 mg karaciğerde 2 mg da vücudun diğer bölgelerinde
depolanmaktadır.
B12 vitaminini hayvansal ürünlerden alınabilmektedir bu aşamada dikkat edilmesi gereken bu
besinlerin fazla pişirilmemesidir. Fazla pişirilen besinlerde B12 vitamin değeri düşmektedir. Dengesiz
beslenme sonucu yeterli miktarda B12 vitamini alınamaması halinde dışarıdan tıbbi ilaçlar şeklinde
vücuda B12 takviyesi yapılabilmektedir.
B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir?
B12 vitamininin vücuda birçok faydası bulunmaktadır. B12 vitamininin bazı yararları ise;
Alyuvar oluşumu için gerekmektedir.
DNA oluşumunu desteklemektedir.
Vücudun alyuvar oluşumu için ihtiyaç duyduğu enerjiyi almasını sağlamaktadır.
Yağ asitlerinin sentezlenmesini sağlamaktadır.
Hücrelerin yapısını güçlendirmektedir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamaktadır.
B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunmaktadır?
B12 vitamini sadece hayvansal ürünlerin tüketimi ile vücuda alınabilmektedir. Et, et ürünleri, süt
ürünleri, balık ve deniz ürünleri tüketimi ile vücuda B12 vitamini alınabilmektedir. Beslenme sonucu
yeterli seviyede B2 alınamaması halinde tıbbi ilaçlar yardımı ile B12 vitamin takviyesi yapılmaktadır.
B12 vitamini açısından zengin olan gıdalar ise;
Yoğurt, peynir, yumurta, süt ve süt ürünlerinin tamamı
Ton balığı, alabalık, uskumru gibi balık türleri,
Dalak, böbrek, kalp, beyin, karaciğer gibi sakatat ürünlerinin tamamı,
İstiridye, midye, ıstakoz, karides gibi kabuklu deniz ürünleri
B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Vücutta yaşanan B12 vitamin eksikliği genellikle dengesiz beslenmekten ve et, süt ürünlerini yeteri
kadar tüketmemekten dolayı yaşanmaktadır. Hayvansal ürünleri tüketmeyen vegan ve et ürünlerini
tüketmeyen vejetaryen kişilerde B12 vitamin eksikliği sıklıkla görülmektedir.
B12 vitamini eksikliği sonucu en çok yaşanan belirtiler ve sorunlar ise;
B12 eksikliğinde dilde kızarma, yara ve tahriş ve sürekli tekrarlayan yaralar sorunu sıklıkla
gözlemlenmektedir.
B12 vitamin eksikliği yaşayan kişiler de gece uyuma problemi ve uyku esnasında bacaklarda
kasılma sorunu yaşanmaktadır.
El, ayak ve bacaklarda uyuşma hissi sıklıkla yaşanmaktadır.
B12 vitamin eksikliği sindirim sorununa sebep olduğu için sıklıkla ishal ve hazımsızlık
yaşanmaktadır.
B12 vitamini eksikliği olan kişilerde kansızlık sorunu sıklıkla yaşandığı için buna bağlı olarak
çarpıntı, halsizlik, çabuk yorulma gibi durumlar görülmektedir.
Konsantrasyonda zorluk ve gözlerde kararma gibi sorunlarda B12 eksikliği belirtileri arasında
yer almaktadır.
İlerleyen yaşlarda yaşanan B12 vitamin eksikliği sonucu depresyon riski artmaktadır.
Yaşlılarda B12 eksikliği sonucu unutkanlık, hafıza kaybı rahatsızlığı gözlenmektedir.