Çinkonun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Çinko, C vitamini faydaları diğer vitamin ve minerallerde olduğu gibi saymakla bitmez. İnsan vücudunun temel yapı taşlarından olan vitamin ve minerallerin eksikliği kadar fazlalığı da birçok soruna yol açabilir. Bu nedenle önerilen dozlarda günlük olarak alınması gerekecektir. Çinko, çeşitli gıdalarda da bulunan ve vücut için son derece temel olan bir mineraldir. Hücresel metabolizmada görev alan çinko, muhtelif enzimlerin katalitik aktivitesi için gereklidir.
Çinkonun vücuda faydalarından bazıları kısaca şu şekilde sıralanabilir:
Bağışıklık sistemini destekler,
Saç, tırnak ve cilt sağlığını korur,
Kemik mineral yoğunluğunu artırır,
Antioksidan etkinlik gösterir,
Göz hastalıklarının tedavisinde etkilidir vb.
Vücudun temel birçok fonksiyonunu sağlık bir şekilde yerine getirmek ve vücudun hem sağlıklı hem de düzgün bir şekilde işlev görmesini desteklemek için önemlidir. Çinkonun faydaları arasında daha birçok farkı unsur sayılabilir.
Çinko Nedir, Ne İşe Yarar?
Ciltte çinko eksikliği ile ortay çıkacak birçok sorunun yanı sıra vücudun farklı bölümlerinde de eksikliğine bağlı olarak bazı sorunlar ortaya çıkacaktır. İnsan vücudu için çinko başta saçlar, tırnaklar ve cilt için faydalı olurken, vücudun hemen hemen tüm noktalarında önemli birçok işlevsel özelliğe sahiptir. Çinko, çeşitli gıdalarda da bulunan ve vücut için temel birçok göreve sahip bir mineraldir. Hücresel metabolizmada ciddi bir fayda sağlayan çinko, enzimlerin aktivitesi açısından son derece önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinden yaraların iyileşmesine kadar birçok özelliğe sahiptir. Protein ve DNA sentezi ile hücre bölünmesinde görev almaktadır.
Çinko Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Çinko eksikliğinin belirtileri kendini kısa süre içinde gösterecektir. Kişilerde bazı belirtiler ile ortaya çıkan çinko eksikliğinin zaman içinde ciddi hasarlara yol açması da mümkündür. Özellikle yeterli miktarda çinko alınmaması enfeksiyonlara ve bağırsak fonksiyonlarının da değişmesine neden olacaktır. Yol açtığı tehlikeli durumlar nedeniyle çinko eksikliğine karşı önlem alınması gerekmektedir.
İnsan vücudu için gerekli tüm vitamin ve minerallerin eksiksiz olarak alınması gerekmektedir. Günlük tavsiye edilen dozlarda alınarak söz konusu sorunlardan korunmak mümkündür. Çinko eksiliğinin belirtileri kısaca şunlardır:
Kuru ve pürüzlü bir cilt yapısının görülmesi,
Saç dökülmesi,
Tırnak bozuklukları,
Görme problemleri,
İshal ve iştahsızlık vb.
Çinko eksikliğine bağlı olarak birçok hastalık ortaya çıkabilir. Çinko faydaları sayesinde bu rahatsızlıkların yeniden ortadan yok olması sağlanabilir. Bu kapsamda uzman kontrolüne göre uygun tedavilerin tercih edilmesi gerekecektir.
Çinko Eksikliği Nelere Yol Açar?
Evde çinko testi ile çinko eksikliği olup olmadığı hakkında fikir sahibi olunsa da asıl sonuçlar klinik ortamda yapılacaktır. Bu tür testler sonrasında çinko eksikliği yaşadığı tespit edilen kişiler için uzman hekim tarafından gerekli ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Çinko eksiliğinin ardından birçok hastalık ve sorun da peşi sıra gelecektir.
Çinko eksikliği sonrasında enfeksiyonlar, bağırsak fonksiyonlarında değişimlerin görülmesi, kansızlık (anemi) ve otoimmün hastalıkların oluşması gibi olumsuz durumlar görülmektedir. Çinko eksikliğinin neden olduğu durumların ortadan kaldırılması için farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
Çinko Hapı Neye İyi Gelir?
Çinko hapı ile vücudunda çinko eksikliğine bağlı olarak sorunlar ortaya çıkan kişilerin çinko seviyeleri artırılmaktadır. Çinko takviyesi diğer birçok vitamin ve mineral gibi eksik ya da fazla alınması durumunda ciddi sağlık sorunlarını tetikleyecektir. Bu nedenle sadece belirlenen dozda çinko takviyesi alınması gerekir. Çinko faydaları ile sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen yetişkin bireylerin günlük yaklaşık olarak 15 – 20 mg çinko minerali almaları gerekmektedir. Gebelik ve emzirme gibi durumlarda, hastalıklara ve yaşa göre de bu oranlar değişecektir.