Duruş bozukluğu düzelten egzersizler sayesinde daha sağlıklı ve zinde bir yapıya kavuşabilirsiniz. Özellikle günümüzde ofis ortamında çalışan milyonlarca kişi, hareketsiz bir yaşam sürmelerinin yanı sıra yanlış pozisyonda saatlerce oturdukları için duruş bozukluğu sorunu yaşamaktadır. Küçük veya büyük fark etmeksizin herkes için faydalı sonuçlar veren duruş bozukluğu egzersizleri ve bu sorunun üstesinden gelebilmek için yapılması gerekenler konusunda detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Duruş Bozukluğu Nedenleri
Duruş bozukluğu sebepleri genellikle masa başı çalışma sırasında saatlerce yanlış pozisyonda oturmaktan kaynaklanır. Ofis ortamının dışında saatlerce araç kullanmak, kitap üzerine eğilerek ders çalışmak duruş bozukluklarına neden olabilir. Genel anlamda duruş bozukluğu sebepleri şunlardır:
Doğal duruş pozisyonunu bilmemek,
Hareketsiz yaşam tarzı
Eklem katılığı
Vücudun spora yatkın olmaması
Kas kuvvetinin yetersiz olması
Doğuştan gelen veya sonradan oluşan kas, sinir veya kemik hastalıkları
Psikolojik etkenler, kaygı bozuklukları ve sosyal fobinin fiziksel etkileri
Duruş Bozukluğu Egzersizleri Nelerdir?
En etkili duruş bozukluğu egzersizi için herhangi bir spor aletine veya spor salonuna ihtiyacınız yoktur. Duruş bozukluğu sorunundan şikayetçiyseniz bu problemi gidermek için yapabileceğiniz hareketler oldukça basittir. Uzmanlar tarafından da sık sık önerilen duruş bozukluğu egzersizi şu şekilde yapılmaktadır:
Ayakta dik bir şekilde dururken kollarınızı iki yanda serbest bırakın. Omurganız ve başınız dimdik dururken omuzlarınızla önce öne doğru ardından geriye doğru 10’ar kez daire çizin. Bu sayıyı zamanla artırabilirsiniz.
Ayakta dik duruş pozisyonunda kollarınızı iki yana açın. Sağlı sollu açtığınız kollarınızı önünüzde birleştirin ve yavaş şekilde yeniden iki yana açabildiğiniz kadar açın. Bu hareketi 10 kez tekrar edin.
Ayakta bacaklarınızı çapraz açın ve kollarınızı tutuklanmış gibi arkanızda bel kısmında birleştirin. Bu pozisyonda öne doğru yavaş yavaş eğilin ve boynunuzu bükmeden öne yatabildiğiniz kadar yatın. Bu şekilde 30 veya 20 saniye kadar bekleyin.
Bacaklarınızı çapraz açtıktan sonra ellerinizi arkadan birleştirin ve öne doğru eğilip kollarınızı gerdirin. Bu hareketi bekleyerek 10 kez tekrar edin.
Dizlerinizi kırıp üzerine oturun ve ellerinizi sırtınızda birleştirerek hafif şekilde esnetin. Esnetme hareketini 20 saniye boyunca bırakmayın.
Dizlerinizin üzerine oturmuşken kollarınızı arkanızdan dirseklerden tutacak biçimde birbirine kenetleyin. Hafifçe esnetme hareketi yaparken 20 saniye kadar bekleyin.
Yere oturun ve bağdaş kurabiliyorsanız bu pozisyonda dik bir şekilde oturun. Sağ ve sol kolunuzu tek tek olacak şekilde kafanızın üzerinden yana esnetin. Esneyebildiğiniz maksimum noktaya geldiğinizde 10 saniye kadar bekleyin.
Yere oturun ve bacaklarınızı önünüze düz bir şekilde uzatın. El parmak uçlarınızla ayak parmak uçlarınıza dokunmaya çalışın.
Duruş Bozukluğu Nasıl Düzeltilir?
Duruş bozukluğunu düzeltme aşamasında ilk olarak bu problemle karşılaşan kişilerin doğru duruş şeklini öğrenmeleri gerekir. Uzmanlara göre yapılan her aktivite için doğru duruş şekli farklıdır. Örneğin otururken, bilgisayar ile çalışırken, yürürken, yük taşırken veya yatarken vücudun doğal yapısını bozmayacak şekilde durulmalıdır. Her aktivitede nasıl durması gerektiğini iyi öğrenen kişi duruş bozukluğu sorununu gidermek için ilk adımı atmış sayılır. Ayrıca hareketsiz bir yaşama sahip kişiler daha hareketli bir yaşam tarzı benimsediklerinde duruş bozukluklarını düzeltebilirler.
Duruş Bozukluğunu Düzeltmenin Yolları
Duruş bozukluğunu düzeltme adımları kişinin bilinçli bir şekilde yaşamında yaptığı değişikliklerden kaynaklanır. Bununla birlikte ofis ortamındaki masa ve sandalyenin kişinin vücut yapısına uygun olması gerekir. Saatlerce çalışılan ortamdaki mobilyaların ergonomik olması duruş bozukluğunu düzeltmeye yardımcıdır. Düzenli ve sağlıklı uyku da duruş bozukluğunu düzeltme konusunda faydalıdır. Ayrıca bu problemin üstesinden gelebilmek için düzenli olarak duruş bozukluğu egzersizleri yapılmalıdır.