Omega 3 bulunan gıdalar oldukça zengin bir skalaya sahiptir. Omega üç sadece balıklarda değil aynı zamanda meyve ve sebze grubu tarım ürünlerinde de bulunur. Etlerden ve bitkilerden elde edilebilecek olan omega 3, vücut için oldukça değerlidir. Vücudun daha sağlıklı olmasının yanı sıra daha dinç hissetmeyi de beraberinde getiren bir besindir. Omega 3 içeren besinlerin kontrollü ve düzenli tüketilmesi vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallere ulaşmasını sağlar. Dolayısı ile sağlıklı beslenen ya da sağlıklı beslenmek isteyen kişiler beslenme programlarında mutlaka omega 3’e de yer vermelidir. Omega 3 birçok yiyeceğin içerisinde bulunur.
İçerisinde Omega 3 Olan Yiyecekler: İçerisinde bol miktarda omega 3 bulunduran birçok yiyecek vardır. Bu yiyecekler şu şekildedir:
Fındık
Kırmızı et
Balık
Yumurta
Soya
Chia tohumu
Ispanak
Semizotu
Kenevir tohumu
Gibi birçok besinin içerisinde omega 3 yer alır. Omega 3’ün yer aldığı besinlere ulaşmakta zorlanan kişiler dilerler ise omega 3 takviyesi olarak satılan ürünleri de kullanabilirler. Takviye kullanılacak ise mutlaka öncelikle bir uzmana danışılmalı ve kaliteli, güvenilir ve sağlıklı olan takviyeler tercih edilmelidir.
Hangi Sebzelerde Omega 3 Var?
Omega 3 olan sebzeler şu şekilde sıralanabilir:
Nohut
Mısır
Keten tohumu
Tatlı patates
Kuru fasulye
Soya
Lahana
Brokoli
Yeşil yapraklı tüm sebzeler
Marul
İçerisinde en çok omega 3 bulunan sebzelerdir. Bu sebzeler aracılığı ile vücudun omega 3 ihtiyacı kolaylıkla giderilebilir. Omega 3 ihtiyacını gidermek için ayrıca diğer besinlere yönelmek de gerekir.
Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir?
Omega 3 oranı yüksek olan gıdalar şu şekilde sıralanabilir:
Yağlı balıklar
Tuzlu su balıkları
Deniz ürünleri
Hamsi
Somon
Sardalye
Morina
Ringa
En çok omega 3 içeren balıklardır. Bu balıkların mevsiminde tüketilmesi ve dondurulmuşları yerine taze olanların tercih edilmesi önemlidir. Balıkları pişirirken yağlı yöntemler yerine daha sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilebilir. Bu noktada ızgara, haşlama ve buharda pişirme teknikleri ile yağsız kızartma yöntemleri kullanılabilir. Fırında yapıldığı zamanda da hem yağ oranı dengelenmiş hem de vücuda ihtiyacı olan omega 3 takviyesi verilmiş olur. Omega 3 ihtiyacını karşılarken diğer sağlık unsurlarına da özen göstermek gerekir.
Omega 3 Eksikliğinin Yan Etkileri Nelerdir?
Omega 3 eksikliği yaşandığı zaman vücutta birçok belirti ortaya çıkar. Bu belirtiler günlük yaşamın içerisinde farklı rahatsızlıklar ile karıştırılabilir. Birçok sorunun ana nedeni beslenmedir. Yetersiz beslenmek ve beslenirken alınan kalorinin kalitesine ve türüne dikkat etmemek birçok eksikliğin ortaya çıkmasına neden olur. Omega 3 eksikliği yaşanıyor ise bu durumda vücutta ortaya çıkacak olan belirtiler şunlardır:
Kas ağrıları
Eklem ağrıları
Yorgunluk
Halsizlik
Keyifsizlik
Tırnakların uzamaması ya da kırılması
Uyku problemleri
Kalp sorunları
Damar tıkanıklıkları ve diğer damar hastalıkları
Regl düzensizliği
Saçların çok ve sık dökülmesi
Cildin kuruması
Cildin nem ihtiyacının artması
En sık görülen omega 3 eksikliği belirtileridir.
Omega 3’ün Faydaları Nelerdir?
Omega 3’ün yararları şu şekilde sıralanabilir:
Karaciğer ve akciğer üzerinde olumlu etkileri bulunur ve yağlanmanın önüne geçer.
Kansere karşı koruyucu özelliği vardır.
Kolesterol seviyesini düzenler.
Tansiyon seviyesini düzenler.
Hafıza problemlerini azaltır.
Anksiyete, panik atak ve depresiflik ve depresyon gibi psikolojik problemlerin semptomlarını azaltır.
Cildin nem ihtiyacını karşılar.
Daha kaliteli uyku uyunmasını sağlar.
Cildin esnekliğini korumasını sağlar.
Kalp ve damar sorunlarının yaşanmasını engeller.
Omega 3 vücut için en yararlı takviyelerden biridir ve düzenli olarak tüketilmesi gerekir.