Kronik uykusuzluk ya da sürekli uyku hali, yaygın görülen sorunlardan biridir. İnsanlar hayatlarının belli dönemlerinde kendilerini sürekli yorgun ve uykulu hissettiklerinden bahsedebilirler. Sürekli uyku halinin birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenler psikolojik sorunlar ya da çeşitli hastalıklar olabilir. Uykusuz ve yorgun hissetme çoğu zaman akut olsa da kronik hale de gelebilir. Kronik uykusuzluk ve kronik yorgunluk gibi sorunların nedeni mutlaka araştırılmalı ve gerekirse kişiye uygun bir tedavi planlaması yapılmalıdır.
Sürekli uyku hali neden olur?
Sürekli uyku halinin nedenleri şöyle sıralanabilir;
D vitamini eksikliği başta olmak üzere vitamin ve mineral eksiklikleri, sürekli uyku haline neden olabilir.
Dengesiz ve yetersiz beslenme, sürekli uyku haline neden olabilir.
Kansızlık ya da bilinen diğer adıyla anemi, sürekli uyku haline neden olabilir.
Antidepresan gibi sakinleştirici etkisi olan ilaçların sık kullanılması sürekli uyku haline neden olabilir.
Sakinleştirici olan bitki çaylarının sık tüketilmesi sürekli uyku haline neden olabilir.
Yetersiz uyku, sürekli uyku haline neden olabilir.
Uyku apnesi, sürekli uyku haline neden olabilir.
Uzun çalışma saatleri ve vardiyalı çalışma sistemi, sürekli uyku haline neden olabilir.
Diyabet hastalığı, kişinin kendini yorgun ve uykusuz hissetmesine neden olabilir.
Hipersomnia hastalığı, sürekli uyku haline neden olabilir.
Narkolepsi hastalığı, sürekli uyku haline neden olabilir.
Hipersomnia hastalığı nedir?
Hipersomnia hastalığı, kişide anormal düzeyde uyku isteği ile ortaya çıkan bir hastalıktır. İnsanlar için ideal uyuma süreleri 7 ila 9 saattir. Hipersomnia hastaları 7 saat hatta daha fazla uyumalarına rağmen hiç uyumamış gibi hissederler. Bu durum hastalarda psikolojik sorunlara ve huzursuzluğa neden olur. Uyku bozukluklarına neden olan hipersomnia hastalığı için hastaneye gelen hastalar, sıklıkla aşırı uyku isteklerinden ve bulundukları her ortamda yalnızca uyumak istediklerinden bahsederler. Strese ve mutsuzluğa neden olan bu hastalık sürekli uyku hali ve uyku isteğinin yanı sıra baş ağrılarına ile depresyona neden olabilir. Hipersomnia hastalarında görülen baş ağrısı çoğu zaman psikolojiktir.
Narkolepsi hastalığı nedir?
Narkolepsi hastalığı, en ciddi uyku hastalıklarından biri olarak gösterilebilir. Hipersomnia hastalığı ile benzer belirtileri olan bir hastalık olsa da çok daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Narkolepsi hastalığı yalnızca hastalar için değil hasta yakınları için de oldukça zor ve endişe vericidir. Narkolepsi hastaları uzun süre hiç uyanmadan uyur ve derin bir uykuya dalarak gürültüye rağmen uyanmazlar. Bu durum hasta yakınları için korkutucu olabilir. Hastalar sarsılmalarına rağmen uyanmayabilirler. Bununla birlikte, hastalar sık sık uyumalarının yanı sıra halüsinasyon gördüklerini söyleyebilirler. Bazı vakalarda yolda yürürken ve normal bir eylemi gerçekleştirirken aniden uykuya dalma gibi sorunlar görülebilir. Narkolepsi hastalarının araba kullanmaları ve tek başına sokağa çıkmaları sakıncalıdır.
Uyku hastalıkları nasıl tedavi edilir?
Uyku hastalıklarının tedavisi hastalığın seyrine, hastanın yaşına v cinsiyetine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Uyku hastalıklarında en sık tercih edilen tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Bununla birlikte, hastanın yaşam ve beslenme tarzında değişiklik yapması gerekebilir. Hastanın uyuduğu odanın düzenlenmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmesi, uykusunun düzenli olması ve gün içinde dinç olmasını sağlayan ek takviyeler değerlendirilebilir. Kişiye enerji ve güç veren besinlerle vitamin-mineral takviyeleri, tedaviyi destekleyici yöntemler olarak kullanılabilir.
Sürekli uyku hali nasıl geçer?
Sürekli uyku halinin geçmesi için basit tedavi yöntemleri uygulanabilir. Elbette önce sorunun altındaki neden tespit edilmelidir. Sürekli uyku hali anormal bir durumdur ve kendiliğinden ortaya çıkmaz. Mutlaka bu durumu tetikleyen bir rahatsızlık söz konusudur. Örnek vermek gerekirse; anemi ya da halk arasında bilinen diğer adıyla kansızlık, kişide sürekli yorgunluk ve uyku hali gibi sorunlara neden olur. Demir eksikliği anemisinin nedeni kandaki demir miktarının oldukça az olmasıdır. Bu nedenle, kandaki demir miktarının yükselmesi sürekli uyku hali ve kronik yorgunluk gibi sorunların ortadan kalkmasını sağlar. Demir açısından zengin besinlerin tüketilmesi, demir haplarının kullanılması ve daha ciddi durumlarda kan nakli ile demir eksikliği giderilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, demir eksikliğinin zararlı olduğu kadar demir fazlalığının da zararlı olduğudur. Demir takviyesi alırken mutlaka bir doktora danışmalı ve dozajı buna göre ayarlamalısınız. Aksi takdirde demir eksikliği tedavisi başarılı olmaz.
Sürekli uyku hali nasıl önlenir?
Sürekli uyku halini önlemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;
Vitamin ve mineral açısından zengin besinleri tüketmek, gerekli durumlarda vitamin takviyesi almak sürekli uyku halini önlemeye yardımcı olur.
Soğuk duş, sürekli uyku halinin önlenmesinde oldukça etkilidir. Soğuk duş esnasında oksijen alımı artar ve kalp atışı hızlanır. Bu durum uzun vadede kişinin kendini enerjik ve rahat hissetmesini sağlar.
Sakinleştirici etkisi olan bitki çaylarının tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Sakinleştirici etkisi olan antidepresan ilaçlarının kullanımında aşırıya kaçılmamalıdır.
Dengesiz ve sağlıksız beslenmekten kaçınılmalıdır.
Gün içinde sık sık temiz hava almak ve yürüyüşe çıkmak, sürekli uyku halini önlemede etkilidir.
D vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesi, insanların kendilerini daha zinde hissetmelerini sağlar. Bu nedenle D vitamini açısından zengin besinleri tüketmek, sürekli uyku halinin önlenmesine yardımcı olur.
Sürekli uyku hali diyabet hastalığı ile ilişkilidir. Bu nedenle diyabet hastalığından korunmak oldukça önemlidir. Diyabet hastalığı için risk faktörü fazla kilolar, aşırı şeker tüketimi ve genetik yatkınlıktır.