Voleybol kuralları ve oynanışı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık sık araştırma konusu haline geliyor. Voleybol oynamak isteyenlerin en çok merak ettiği oyun kuralları, bu oyunun daha keyifli ve mücadeleci olması için özellikle geliştirilmiş. Türkiye’de giderek popülerlik kazanan voleybol oyununda iki takım 6’şar oyuncu ile mücadele ediyor. Amatör veya profesyonel sporcuların merak ettiği voleybol kuralları ve oynanışı hakkında özenle hazırlanan bu yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Voleybol Tarihi
Voleybol tarihi göz önünde bulundurulduğunda bu sporun tarihteki en genç ancak popüler sporlardan biri olduğu görülebilir. Voleybol ilk kez Amerikalı spor insanı William Morgan tarafından 1895'te geliştirildi. Oyuncuların rakip takım oyuncularına fiziksel temasta bulunmadan mücadele edebileceği bir spor dalı arayan Morgan sonunda voleybol oyununu geliştirdi. İlk olarak 1900 yılında Kanada'ya yayılan voleybol, o tarihten bu yana hızla gelişmeye ve popülerlik kazanmaya devam etti.
Voleybol Kuralları Nelerdir?
Voleybol oyun kuralları, top ve sahanın belirli standartlarda olmasını gerektirir. Voleybol topu ortalama 260 gram ağırlığında ve 65 cm çapta olmalıdır. Voleybol sahası ise 9 x 18 metredir ve tam ortadan ikiye ayrılarak iki takım için ayrı sahalar oluşturur. Bununla birlikte her set sonrası takımlar yarı sahaları değiştirirler. Oyun sırasında oyuncular rakip sahaya geçmemeli hatta ayakla dahi basmamalıdır. Voleybol kuralları şu şekilde sıralanabilir:
Voleybol filesinin uzunluğu erkekler için 2.43 cm, kadınlar için 2.24 cm olarak belirlenmiştir.
Sahanın arka çizgisinin sağ tarafında ayrılan bölüme servis alanı adı verilir ve atışlar bu bölümden başlar.
Voleybol oyununda her set servis atışı ile başlar.
Servisle gelen topu karşılayan takım en fazla 3 vuruş yaparak topu rakip sahaya göndermek zorundadır. Bu yüzden oyuncular oyun sırasında topa üst üste 2 kere vuramaz.
Voleybol topu sabit olarak elde tutulamaz, tek dokunuşla pas yapılmalıdır.
Bir takım rakip takımın sahasına veya saha çizgisine düşürdüğü top için 1 sayı kazanır.
Oyuncular topa kalçasından aşağı bölgelerle temas edemez. Ederse faul olur ve top rakip takıma geçer.
Voleybol Nasıl Oynanır?
Voleybol oynanışı oldukça basittir. 6 kişinden oluşan iki takım halinde oynanan voleybolda temel amaç topu bir takımda en fazla 3 vuruş yaparak rakip sahaya düşürmektir. Voleybol oyuncuları, futbolda olduğu gibi sahada belirli alanlarda görev yaparlar. Üç oyuncu fileye yakın konumda atak yaparken, üç oyuncu ise bunların arkasında savunma kısmında görev yapar. Bir takımda topa dördüncü kez dokunulması halinde faul olur ve top karşı takıma geçer. Voleybol oynarken topa el ve kollar ile müdahale edilebilir ancak, kafa ayak ve bacaklarla topa müdahale etmek faul sayılır.
Bir voleybol maçı toplam 5 setten oluşur. Sahaya çıkan takımların seti ve dolayısıyla maçı kazanabilmeleri için rakip takıma karşı en fazla 2 sayı öne geçmesi gerekir. Setlerden normalde 24-24 eşitlik olursa taraflardan biri 2 fark yapana kadar karşılaşma uzamaya devam eder. Aynı zamanda 14-14 eşitliğe gelen taybrek setlerinde de kazanmak için rakip takıma 2 sayı fark atmak gerekir.
Voleybol Hakemleri Kaç Tane?
Voleybol hakemleri, arasında filenin hemen yanında özel sandalyede oturan baş hakem dışında 1 yardımcı hakem, 1 yazı hakemi, 2 çizgi hakemi ve 1 masa hakeminden oluşan bir ekiptir. Baş hakemin verdiği karara itiraz eden oyuncular, masa hakeminden kararın incelenmesini talep edebilir. Bu durumda hakemler görüntüyü izleyerek nihai karara verebilirler. Voleybol kuralları ve oynanışı bu şekilde özetlenebilir.