Yoga başlangıç hareketleriyogaya yeni başlayan insanlar için uygun ve bu insanların rahatlıkla yapabilecekleri hareketlerdir. Bu egzersizleri uygun bir program yaparak uygulayabilirler. Yoga öğrenme sürecinde bu temel hareketleri bilmek elzemdir.
En temel yoga hareketleri yogada başlangıç seviyesinde olan bireyler için uygun pozisyonlar içerir. Ayrıca bu temel hareketleri her seviyedeki insan yapabilir.
Yoga da temel hareketlerden bazıları şunlardır:
En temel yoga hareketlerinin yapılışınıöğrenmek isteyenler bir yoga eğitmeninden yardım alarak ya da yoga dersleri veren YouTube kanallarından, TV programlarından ve yoga öğrenme uygulamalarından yararlanarak öğrenebilirler.
Aşağı Bakan Köpek Pozisyonu: Eller ve ayaklar yere temas edecek şekilde durulur. Poponun yerden yükselmesi ve vücudun üçgen pozisyonunu alması gerekir. Baş aşağı sarkmalıdır. Bu şekilde nefes alıp vermeye devam ederek bir süre kalınır.
Güvercin Pozisyonu: Yüzüstü olacak şekilde yere uzanılır. Sağ ya da sol bacak bükülür ve diz kapağı göğüs ile temas edecek şekilde karnın altından yana kaydırılır. Eller birleştirilir ve dirsekler üzerinde baş aşağı bakacak şekilde durulur. Düzenli nefes alıp vererek bu pozisyonda bir süre kalınır ve daha sonrasında diğer bacak ile aynı duruş yapılır.
Ağaç Pozisyonu: Dik bir şekilde ayakta durulur. Ayaklar yan yana olmalı. Daha sonrasında sağ ya da sol ayaktan bir bükülerek diğer bacağın diz hizasına getirilir. Ayağın paralel olacak şekilde bacak ile temas halinde olması gerekmektedir. Dik durmaya devam edilerek eller parmaklar birbiriyle temas edecek şekilde göğüs hizasında birleştirilir. Baş dik ve gözler karşıya bakacak şekilde nefes alıp vererek bir süre bu pozisyonda durulur. Ardından diğer ayak ile aynı duruş sergilenir ve bir süre beklenir.
Dağ Pozisyonu: Dik bir şekilde ayakta durulur. Kollar iki taraftan sarkıtılır. Derin nefesler alıp verilir ve bir süre bu şekilde beklenir.
Köprü Pozisyonu: Sırtüstü olacak şekilde yere uzanılır. Ayaklar popya temas edecek kadar çekilir. Popo ayaklarla paralel olacak şekilde yukarı doğru ittirilir. Omuzların üzerinde durulur. Bu şekilde derin nefesler alıp verilir ve bir süre beklenir.
Savaşçı Pozisyonu: Matın uç kısmında durulur ve sağ ya da sol bacaktan biri diz bükülerek öne doğru açılır. İki ayak arasında 1 metre kadar mesafe olmalıdır. Kollar yanlara açılır ve kafa da çevrilir. Bakışlar sabitlenir derin nefesler alıp verilir ve bir süre beklenir.
Bu pozisyonları öğrenilerek yogaya giriş yapmış olunacaktır.
Yoga Yaparken Kullanılacak Malzemeler Nelerdir?
Yoga yaparken kullanılacak malzemeler yapılmak istenen yoga pozisyonlarına uygun olarak seçilebilir. Malzemelerden destek alarak pozisyonlar daha etkili hale getirilebilir ve daha kolaylaştırılabilir.
Yoga yaparken kullanılacak malzemeler şunlar olabilir:
Yoga hareketlerinin yararlarının insanlar tarafından bilinirliği arttıkça yogaya olan ilgili de artmaktadır.
Yoga hareketlerinin yararları şunlardır: