Yürümenin yararları vücudun denge sistemi üzerinde kendini gösterir. Yürümek, uzun vadede etkisini gösteren egzersiz türleri arasındadır. Özellikle hareketsiz yaşamı olan ve hareket etmek, spor yapmak ve diğer egzersiz faaliyetleri için vakti olmayan kişilere yürümeleri önerilir. Bir yerden başka bir yere giderken eğer mümkün olur ise yürünmesi, günlük 30 dakikalık hedefler belirlenmesi gibi önemli öneriler sağlık kuruluşları tarafından sık sık yapılmaktadır. Günde atılması istenen ortalama adım sayısı dahi belirlenmiştir. Reklam ögeleri, marka değerleri ve diğer unsurlar çıkarıldığı zaman kişilerin kendi sağlık koşullarını gözeterek atacakları adımları belirlemeleri gerekir. Yürümenin faydaları arasında yer alan en temel öge vücudun hareketsiz kalmasının önüne geçilmesidir.
Yürümenin Vücuda Etkileri: Zaman içerisinde oraya çıkar. Düzenli yürüyen kişilerin özellikle alt bacak kasları gelişim gösterir. Kas grupları üzerinde etkisi az olsa da yoğunluğa ve sıklığa bağlı olarak kas gruplarının gelişmesine destek olur. Yürümenin vücuda birçok etkisi vardır ve kalp krizi gibi rahatsızlıkların da önüne geçtiği bilinir.
Yürümenin Yararları
Yürümenin vücuda olumlu etkileri şu şekilde sıralanabilir:
Kalp ve damar tıkanıklıklarının önüne geçer.
Kalp krizi riskini düşürür.
Vücudun hareketsiz kalmasını engeller.
Bel ağrılarını engeller.
Alt bacak kaslarını çalıştırır.
Nabzı düzenler ve kalp ritmini normal seviyeye indirir.
Nefes ve solunum problemlerinin giderilmesini sağlar.
Bütün bunların yanı sıra zinde olmayı da sağlaması ile mental yaşam dengesini oluşturur ve yaşam kalitesini arttırır. Yürümek ayrıca temiz ve açık havada yapıldığı zaman depresyon, bahar depresyonu ve manik atakları düzenler. Kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar.
Günde Kaç Dakika Yürünmesi Gerekir?
Günlük yürüme süresi en az 20 dakika olmalıdır. Gün içerisinde kaç dakika hangi tempoda yürünmesi gerektiğine dair öneriler Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü günlük en az 30 dakika hafif tempoda yürünmesi gerektiğini söyler. Birçok uzman ise ortalama 20 ila 40 dakika arasında tempolu (hafif, orta, hızlı, yoğun) yürüyüşün yeterli olacağını dile getirmektedir. Günde 30 dakika, hafif tempoda yürümek haftanın beş günü yapılabilir. Kasları dinlendirmek ve vücudu arındırmak gerektiği için iki günlük bir dinlenme programı sadece yürüyüş yapılıyor ise yeterli olacaktır. Yürümenin faydaları kişinin gelişimi ve rahatlığı açısından da kendini gösterir.
Yürümenin Psikolojik Yararları Nelerdir?
Yürümenin psikolojiye etkisi yapılan birçok araştırma ile bulunmuştur. Yürümek, sadece fiziksel gelişimlere zemin hazırlamamaktadır. İnsanların kendilerini daha iyi hissetmeleri için de önemli ölçüde etkili olan yürüme eylemi her gün yapılmalıdır. Egzersiz olarak yapılabileceği gibi bir iyileşme yöntemi olarak da tercih edilebilir. Özellikle açık havada yürümek salgılanan hormonların daha kaliteli olmasını sağlar. Bu sebep ile de açık havada ve kokusu temiz olan yerlerde yürümenin psikolojiyi olumlu etkilediği bulunmuştur. Panik atak, anksiyete krizi, manik depresyon semptomları üzerinde iyileştirici etkisi bulunan bir egzersizdir.
Yürüyüş Sonrası Vücutta Ne Olur?
Yürüyüş sonrası vücut belirli bir oranda kalori yakmış olur. Günlük kalori alımının dengeli olduğu durumlarda yürüyüş sonrası yağ yakımı daha kolay gerçekleşir. Bu sebep ile de yürüyüş yaptıktan sonra vücudun toparlanması ile karşılaşılır. Yürüyüş sonrası ortaya çıkabilecek olan olumlu gelişmeler şunlardır:
Ödem atılması
Vücudun su toplamasının engellenmesi
Psikolojik olarak rahatlamış hissetmek
Hormonların düzenlenmesi
Kalp ritminin düzenlenmesi
Yağ yakımı
Kas artışı
Düzenli yürüyüşün sonuçları ve yürümenin faydaları arasındadır. Vücudun ihtiyacı olan enerji de yürüyüş ile sağlanır ve vücut kendini daha iyi ve fit hisseder.